LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse au lansat pe 24 iunie cea mai mare serie de lovituri cu rachete împotriva Ucrainei din ultimele luni

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse au lansat pe 24 iunie cea mai mare serie de lovituri cu rachete împotriva Ucrainei din ultimele luni

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat 40 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 de la zece bombardiere strategice Tu-95 din Marea Caspică, nouă rachete de croazieră Kh-22 de la opt bombardiere strategice 22M3 din direcția nordică și două rachete de croazieră Kalibr pe mare din Marea Neagră, precum și două rachete antiaeriene S-300 și trei drone Shahed-131/136.

Rachetă Kalibr. Foto: Profimedia

UPDATE 06.59 Forțele ucrainene au efectuat operațiuni contraofensive pe cel puțin două sectoare ale frontului și au făcut progrese pe 24 iunie.

Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat pe 24 iunie că forțele ucrainene au lansat atacuri simultane și au făcut progrese la nord și sud-vest de Bakhmut. Malyar a început, de asemenea, forțele ucrainene să continue să se angajeze în lupte grele de-a lungul frontului Zaporijia.

Comandantul grupului de forțe Ucrainean Tavrisk, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a raportat pe 23 iunie că forțele ucrainene au obținut succese și progrese într-o zonă nespecificată a direcției Tavrisk (Zaporijia). Bloggeri ruși au susținut că intensificarea atacurilor ucrainene și scăderea focului de artilerie rusă au contribuit la avansurile ucrainene la sud de Orikhiv în noaptea de 23 iunie și 24 iunie.

Ministerul apărării rus a susținut că forțele ucrainene au efectuat și operațiuni ofensive fără succes în Donețk de Sud și Direcții Lyman. Reprezentantul Direcției Principale de Informații (GUR) ucraineană, Vadym Skibitsky, a declarat pe 24 iunie că forțele ucrainene vor continua probabil operațiunile ofensive și defensive active în următoarele două până la trei luni.

UPDATE 06.41 Kremlinul a anunțat târziu, pe 24 iunie, că dictatorul belarus Alexandru Lukașenko a negociat un acord în baza căruia finanțatorul Grupului Wagner Evgheni Prigojin va călători în Belarus fără a fi acuzat penal în Rusia.

O parte din luptătorii Grupului Wagner vor semna contracte cu Ministerul rus al Apărării (MOD) și niciun mercenar Wagner nu va fi acuzat pentru implicarea lor într-o rebeliune armată. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că autoritățile ruse vor renunța la dosarul penal împotriva lui Prigojin și că Prigojin va merge în Belarus, mulțumindu-i lui Lukașenko pentru rolul său în medierea înțelegerii cu „obiectivul mai înalt de a evita vărsarea de sânge”.

Serviciul de presă al lui Lukașenko a dat vestea despre înțelegere, raportând că Lukașenko a negociat cu Prigojin și susținând că Lukașenko și Putin au convenit să întreprindă „acțiuni bilaterale” pentru a rezolva criza mai devreme în cursul zilei. Lukașenko a subliniat importanța evitării unui „masacru sângeros” și a asigurării garanțiilor de securitate pentru luptătorii Wagner.

Prigojin a lansat un mesaj audio după raportul inițial din Belarus, susținând că „marșul său pentru justiție” și-a atins scopul și că a ordonat forțelor Wagner să se întoarcă la terenurile lor de antrenament pentru a preveni ca situația să devină sângeroasă (după ce forțele Wagner au ucis deja peste un duzină de militari ruși. Prigojin în special nu a menționat implicarea lui Lukașenko sau detaliile vreunui acord negociat în propria sa declarație.

Specificul acordului, cum și în ce interval de timp va fi implementat, rezultatele așteptate pentru fiecare parte și măsura în care toate părțile implicate vor respecta acordul, rămân neclare în acest moment.

UPDATE 06.19 Imaginile geolocalizate postate la începutul după-amiezii, pe 24 iunie, au arătat trupele Wagner ajungând în regiunea Lipetsk și continuând spre nord pe autostrada M4 spre Moscova.

Forțele ruse au început să sape pe secțiuni ale M4 în regiunea Lipetsk pentru a încetini mișcarea Wagner. Pe la aproape 18.00, ora Moscovei, dovezile vizuale disponibile au plasat forțele Wagner în Krasnoe, nordul Oblastului Lipetsk, la aproximativ 330 km sud de Moscova. Forțele de securitate ruse au început să pregătească linii de apărare pe malul sudic al râului Oka din regiunea Moscova, iar rapoartele neverificate susțin că localnicii au observat luptători Wagner în Kashira, la 95 km sud de Moscova.

ISW nu a observat o confirmare vizuală a luptătorilor Wagner mai aproape de Moscova decât Krasnoe, în ciuda afirmațiilor că au ajuns la Kashira. Postul de știri al Kremlinului, RIA Novosti a postat imagini în urma anunțului acordului în seara zilei de 24 iunie, înfățișând coloane de echipamente și personal Wagner care pleacă de la Rostov-pe-Don. ISW nu a observat dovezi vizuale suplimentare ale retragerilor lui Wagner la momentul publicării.

UPDATE 05.47 Coloanele Wagner de pe autostrada M4 posedau o cantitate substanțială de echipamente grele.

Diferiți bloggeri au susținut că o coloană Wagner a fost compusă din până la 4.000 de militari și între 40 și 50 de echipamente, inclusiv MRAP-uri, tancuri de luptă principale T-90M, vehicule de luptă de infanterie BMP, sisteme de apărare aeriană Pantsir și sisteme Grad MLRS. Un blogger a remarcat că, aparent, în componența unui convoi Wagner cu mișcare rapidă protejat de o umbrelă mobilă de apărare aeriană stratificată (formată din Pantsirs și MANPAD) care apăra efectiv forțele terestre de aeronavele guvernamentale ruse amintea de tacticile lui Wagner în timpul operațiunilor anterioare din Libia, deși capacitatea teoretică a Grupului Wagner de a susține operațiuni independente în Rusia este neclară.

UPDATE 05.31 Kremlinul s-a luptat să ofere un răspuns rapid, coerent și eficient la progresele Wagner, evidențiind slăbiciunile securității interne, probabil din cauza surprizei și a impactului pierderilor grele din Ucraina.

După cum a raportat ISW pe 23 iunie, autoritățile ruse au mobilizat Rosgvardia (Garda Națională Rusă) poliția specială (OMON) și unități speciale de răspuns rapid (SOBR) ca răspuns la anunțul inițial al rebeliunii armate al lui Prigojin. Mai mulți bloggeri ruși au raportat că au fost activate coloanele Rosgvardia și au fost văzute în regiunea Moscova și în drum spre regiunea Rostov. Cu toate acestea, ISW nu a observat niciun raport sau filmare care să sugereze că unitățile Rosgvardia s-au implicat în confruntări cu gruparea Wagner.

Misiunea fondatoare a lui Rosgvardia este de a proteja statul de amenințările interne la adresa securității guvernului rus, cum ar fi un avans asupra Moscovei, și este de remarcat faptul că Rosgvardia nu a reușit să se angajeze chiar dacă Wagner a capturat active militare critice la Rostov-pe-Don și a distrus aparatele de zbor militare rusești. Unii comentatori ruși au remarcat, de asemenea, că majoritatea personalului activat pentru apărarea internă erau recruți și unități Rosgvardia și s-au întrebat de ce autoritățile ruse au decis să mobilizeze recruți în loc să activeze forțe de securitate mai largi și mai specializate.

Forțele cecene ale lui Ramzan Kadyrov, de asemenea specializate teoretic în securitatea internă, au susținut că s-au activat ca răspuns la avansurile Wagner, dar nu au întâlnit sau nu s-au implicat niciodată în lupte cu mercenarii Wagner - fără a fi surprinzător și în conformitate cu obiectivul primordial al lui Kadyrov de a-și menține propria forță de securitate internă. Organele dedicate de securitate internă ale Kremlinului nu au reușit să răspundă la o forță militară independentă care a capturat cartierul general al SMD și a înaintat spre Moscova - și Wagner ar fi putut ajunge probabil la periferia Moscovei dacă Prigojin ar fi ales să le ordone să facă acest lucru.

UPDATE 05.15 Sursele ruse s-au grăbit să sublinieze că rebeliunea armată a lui Wagner nu a afectat forțele ruse din Ucraina, dar acțiunile Wagner au demonstrat lipsa Rusiei de rezerve în zonele din spatele frontului.

Ministerul rus al Apărării a acuzat imediat rebeliunea armată a lui Prigojin pentru că a oferit oportunități forțelor ucrainene, susținând că forțele ucrainene au început să lanseze atacuri în direcția Bakhmut pentru a exploata revoltele interne. Surse ruse și-au exprimat pe scară largă îngrijorarea că rebeliunea ar putea perturba capacitatea forțelor ruse de a se apăra împotriva contraofensivelor ucrainene, dar mulți bloggeri au afirmat că forțele ruse continuă să respingă atacurile ucrainene.

Un proeminent blogger a aplaudat în mod special elementele SMD care servesc de-a lungul frontului orașului Avdiivka-Donețk pentru continuarea lucrărilor necesare pe front, în ciuda „mizeriei” de la sediul SMD din Rostov-pe-Don. [Un alt blogger proeminent a susținut că rebeliunea armată a lui Wagner nu a perturbat operațiunile de luptă sau aviație ruse din prima linie. Prigojin a indicat că nu a vrut să perturbe operațiunile ruse în curs în Ucraina sau să împiedice aeronavele militare rusești care zboară de pe aerodromurile din regiunea Rostov, fapt care ar putea evita criticile suplimentare ale efortului său.

Este posibil ca Prigojin să fi intenționat, de asemenea, să dețină potențialul de a asalta sediul SMD și de a perturba operațiunile rusești în Ucraina ca pârghie în conflictul său cu Ministerul rus al Apărării și cererile către Putin și, prin urmare, nu a lansat atacuri asupra sediului general sau asupra personalului Ministerului Apărării care ar fi putut duce la consecințe tactice grave în Ucraina. Cu toate acestea, rebeliunea lui Prigojin a ilustrat că forțele ruse nu au rezerve în multe zone din spate și aproape sigur vor afecta moralul personalului rus din Ucraina, știind că forțele ucrainene le pot folosi pentru a ajusta încercările de a sparge apărarea rusă.

UPDATE 04.46 Putin a ales, în mod nesurprinzător, să susțină Ministerul rus al Apărării (MOD) și eforturile sale continue de a centraliza controlul forțelor neregulate ruse (inclusiv Wagner) asupra lui Prigojin.

Prigojin a încercat să-și justifice rebeliunea armată acuzând Ministerul Apărării rus - și anume ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și șeful armatei ruse, generalul Valery Gerasimov - că a provocat pierderi ireversibile rusești pe câmpul de luptă și că a lovit o bază Wagner, dar în special nu a l-a criticat pe Putin. Este posibil ca Prigojin să-și fi conceput justificarea în mod deliberat pentru a-i permite lui Putin să-l folosească în mod public pe Șoigu și Gherasimov ca țapi ispășitori pentru invazia sa în Ucraina.

Cu toate acestea, Putin l-a denunțat pe Prigojin (fără a-l numi în mod explicit) în timpul discursului său televizat din dimineața zilei de 24 iunie, acuzându-l indirect pe Prigojin că a inițiat o rebeliune armată și că a comis trădare din cauza „ambițiilor exorbitante și intereselor personale”. Poziția dură a lui Putin a indicat că el rămâne aliniat cu instituția rusă a Ministerului Apărării - care s-a dovedit constant loială față de el, în ciuda numeroaselor eșecuri militare și a părut anterior să aibă sprijinul lui Putin - și eforturile acesteia de a oficializa unitățile neregulate rusești, în loc să se bazeze pe actori independenți precum Grupul Wagner, așa cum a dorit Prigojin.

UPDATE 04.23 Acordul intermediat de Lukașenko va elimina foarte probabil Wagner Group ca actor independent condus de Prigojin în forma sa actuală, deși elementele organizației pot rezista sub capacitățile existente și noi.

Acordul intermediat de Lukașenko îl retrage în special pe Prigojin de la controlul Grupului Wagner în schimbul renunțării la acuzațiile penale pentru rebeliune și trădare. Acordul, dacă va fi executat așa cum este încadrat de Peskov, va subordona o parte a Grupului Wagner sub Ministerul Rusiei, așa cum și-a dorit de multă vreme ministrul apărării Șoigu. Cu toate acestea, nu este clar cum Kremlinul va defini personalul Wagner ca nefiind participnți la rebeliune, iar anunțul lui Peskov nu specifică soarta mercenarilor Wagner care a făcut-o altfel decât prin primirea unei grațieri.

Acest personal ar putea semna contracte cu Ministerul Apărării pe bază individuală; demobilizați în Rusia (un curs de acțiune probabil periculos pentru securitatea internă a Kremlinului), trimiși în Belarus într-o anumită calitate sau desfășurați în străinătate pentru a sprijini efortul principal de operațiuni anterior al lui Wagner în Africa sau Orientul Mijlociu. Nu este clar dacă forțele Wagner vor coopera de bunăvoie la integrarea lor în cadrul Ministerului Apărării Rusiei sau dacă Forțele Armate Ruse vor servi de bunăvoie alături de personalul Grupului Wagner în viitor. Poziția lui Putin față de Șoigu și Gherasimov rămâne neclară în acest moment, iar Peskov a precizat că orice remaniere militară este exclusiv apanajul lui Putin și au fost „cu greu” discutate în timpul negocierilor.

UPDATE 03.27 Prigojin a pariat probabil că singura lui cale de a păstra Grupul Wagner ca forță independentă era să mărșăluiască împotriva Ministerului Apărării Rusiei, probabil intenționând să genereze dezertări în armata rusă, dar supraestimându-și propriile perspective.

Prigojin a considerat probabil că termenul limită al Ministerului de 1 iulie de a oficializa controlul asupra tuturor formațiunilor neregulate, inclusiv Wagner, este o amenințare existențială la adresa supraviețuirii sale politice (și posibil personale).

Prin urmare, probabil că a ales să riște să-și folosească forțele în încercarea de a schimba conducerea Ministerului Apărării, mai degrabă decât să piardă în totalitate Wagner Group și, după cum a evaluat ISW pe 23 iunie, singura lui speranță reală pentru un succes de durată era să genereze dezertări ale militarilor din armata rusă. Prigojin aproape sigur a planificat acest efort în avans datorită coordonării și vitezei observate a mișcărilor Wagner, dar ISW nu poate confirma această ipoteză din sursa deschisă.

UPDATE 03.02 Rebeliunea lui Prigojin a erodat și mai mult baza de sprijin existentă în comunitatea ultranaționalistă, guvernul rus și în cadrul elementelor grupului Wagner însuși.

Rebeliunea armată a lui Prigojin a erodat și mai mult sprijinul existent pentru Wagner, forțând autoritățile regionale și organizațiile de recrutare afiliate lui Wagner să denunțe efortul lui Prigojin. Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoyt, i-a cerut lui Prigojin să-și oprească planurile și să prevină un conflict intern. Starovoyt a recunoscut că regiunea Kursk a cooperat anterior cu Wagner pentru a pregăti personal pentru milițiile locale. Șeful „Uniunii Voluntarilor Donbas” Alexander Borodai a denunțat, de asemenea, rebeliunea armată a lui Wagner drept o lovitură în spate împotriva Rusiei. Probabil că Prigojin s-a bazat anterior pe „Uniunea Voluntarilor Donbas” pentru a accesa fondul de recrutare al comunității ultranaționaliste ruse.

De asemenea, Prigojin a înfuriat pe mulți membri ai personalului Wagner și pe ultranaționaliștii simpatizanți Wagner, prin faptul că nu a continuat încercarea lui de marș asupra Moscovei. Un blogger afiliat lui Wagner a susținut că Wagner s-a pregătit din timp pentru marșul asupra Moscovei și a intenționat să provoace evacuarea oficialilor de vârf și a conducerii din oraș. Bloggerul a condamnat faptul că Prigojin, „un politician cu perspective dubioase”, a distrus întregul efort. Critica notabilă a lui Prigojin din partea unui blogger afiliat Wagner reflectă probabil nemulțumirea larg răspândită în spațiul de informare pro-Wagner care a aplaudat anterior rebeliunea. Un proeminent blogger rus a remarcat că mulți bloggeri ruși care l-au susținut pe Wagner în trecut au ignorat rebeliunea sau au făcut declarații neutre despre aceasta.

Presupusul acord la care a ajuns Prigojin cu Lukașenko și Kremlinul este probabil să deranjeze personalul Wagner, deoarece reprezintă sfârșitul efortului lui Prigojin de a menține Wagner departe de subordonarea Ministerului Apărării. Deocamdată, nu este clar dacă Prigojin și-a asigurat concursul comandanților Wagner sau a personalului de bază înainte de a încheia presupusul acord, iar mulți membri ai personalului Wagner vor fi probabil nemulțumiți de potențialul de a semna contracte cu Ministerul Apărării, a se demobiliza sau a se desfășura pe mai departe în Ucraina.

UPDATE 02.56 Optica președintelui belarus Lukașenko, care joacă un rol direct în oprirea unui avans militar asupra Moscovei, este umilitoare pentru Putin și i-a asigurat lui Lukașenko și alte beneficii.

Serviciul de presă prezidențial din Belarus a anunțat că Putin l-a informat pe Lukașenko despre situația care se desfășoară în sudul Rusiei în dimineața zilei de 24 iunie, sugerând că Putin l-a abordat pe Lukașenko pentru a rezolva rebeliunea armată, deși guvernul din Belarus învârte adesea interacțiunile cu Kremlinul în avantajul său și această încadrare este neconfirmată. Se pare că Lukașenko și-a folosit propriile „canale existente” pentru a clarifica situația de pe teren și a negocia cu Prigojin.

Accesul raportat al lui Lukașenko la canalele stabilite anterior și negocierile de succes cu Prigojin indică probabil că Lukașenko are o influență nespecificată asupra lui Prigojin, pe care ar putea să o folosească pentru a-și crea avantaje situația. Lukașenko a folosit anterior forțele Wagner pentru a-și realiza campania electorală, după ce autoritățile din Belarus au arestat 3 cetățeni ruși care ar fi aparținut Grupului Wagner la sfârșitul lunii iulie 2020. Lukașenko i-a acuzat pe presupușii agenți Wagner că plănuiau să interfereze cu alegerile din Belarus.

Forțele Wagner au folosit în mod deschis Belarus ca țară de tranzit pentru misiunile lor din trecut. Incidentul a făcut ca Lukașenko să inițieze un apel cu Putin pe 15 august 2020 și să elibereze 32 de membri ai Wagner. Lukașenko va încerca probabil să folosească detensionarea rebeliunii armate pentru a-și promova obiectivele, cum ar fi întârzierea oficializării Statului Uniunii Rusia-Belarus sau împiedicarea lui Putin să folosească forțele belaruse în Ucraina.

UPDATE 02.44 Kremlinul se confruntă acum cu un echilibru profund instabil.

Acordul negociat de Lukașenko este o soluție pe termen scurt, nu o soluție pe termen lung, iar rebeliunea lui Prigojin a scos la iveală slăbiciuni grave ale Kremlinului și Ministerului Apărării Rusiei. Sugestiile conform cărora rebeliunea lui Prigojin, răspunsul Kremlinului și medierea lui Lukașenko au fost toate organizate de Kremlin sunt absurde. Imaginile cu Putin care apare la televiziunea națională pentru a cere încetarea unei rebeliuni armate și pentru a avertiza cu privire la o repetare a revoluției din 1917 – și apoi care necesită medierea unui lider străin pentru a rezolva rebeliunea – va avea un impact de durată. Rebeliunea a scos la iveală slăbiciunea forțelor de securitate ruse și a demonstrat incapacitatea lui Putin de a-și folosi forțele în timp util pentru a respinge o amenințare internă și a erodat și mai mult monopolul său asupra forței.

Acțiunea rapidă a lui Prigojin către Moscova a ridiculizat o mare parte din forțele regulate ruse – și a evidențiat tuturor personalităților din securitate, întreprinderile de stat, și alte figuri cheie din guvernul rus că forțele militare private separă de statul central pot obține rezultate impresionante. Motivația lui Wagner a arătat, de asemenea, degradarea rezervelor militare ale Rusiei, care sunt aproape în întregime angajate în lupta în Ucraina, precum și pericolele dependenței de recruți fără experiență pentru a apăra granițele Rusiei. Kremlinul s-a străduit să răspundă rapid în spațiul informațional, iar locuitorii din Rostov-pe-Don nu s-au opus lui Wagner și, în unele cazuri, i-au salutat călduros – demonstrând în mod inerent opoziția față de Putin, și acceptând acțiunile lui Prigojin, precum și pericolele încrederii în recruți fără experiență pentru a apăra granițele Rusiei.

Kremlinul s-a străduit să răspundă rapid în spațiul informațional, iar locuitorii din Rostov-pe-Don nu s-au opus lui Wagner și, în unele cazuri, i-au salutat călduros – nu demonstrând în mod inerent opoziția față de Putin, ci acceptând minim acțiunile lui Prigojin. precum și pericolele încrederii în recruți fără experiență pentru a apăra granițele Rusiei. În cele din urmă, aparenta surpriză a Kremlinului față de mișcarea lui Prigojin nu se reflectă bine asupra serviciului de informații intern al Rusiei, FSB.

Prigojin și-a escaladat în mod constant retorica împotriva Ministerului Apărării Rusiei înainte de rebeliunea sa armată, iar Putin nu a reușit să atenueze acest risc. Nu putem și nu vom specula asupra impactului concret al rebeliunii lui Prigojin și al răspunsului slab al Kremlinului și nu prognozăm un colaps iminent al guvernului rus, așa cum au făcut unii. Cu toate acestea, rebeliunea lui Prigojin și soluționarea evenimentelor din 23 și 24 iunie - deși nu neapărat lupta Prigojin/Kremlin în general - vor afecta probabil în mod substanțial guvernul lui Putin și efortul de război al Rusiei în Ucraina.

UPDATE 02.20 Forțele ruse au lansat cea mai mare serie de lovituri cu rachete împotriva Ucrainei în ultimele luni pe 24 iunie, în ciuda rebeliunii armate din Rusia.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat 40 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 de la zece bombardiere strategice Tu-95 din Marea Caspică, nouă rachete de croazieră Kh-22 de la opt bombardiere strategice 22M3 din direcția nordică și două rachete de croazieră Kalibr pe mare din Marea Neagră, precum și două rachete antiaeriene S-300 și trei drone Shahed-131/136.

Statul Major ucrainean a raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate cele 40 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555, două drone Shahed-131/136 și o rachetă de croazieră Kalibr. Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au lovit zone rezidențiale din Kiev, precum și orașul Dnipro și Kryvyi Rih din regiunea Dnipropetrovsk. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au lovit centrele ucrainene de informații electronice și echipamentele aviatice de la un aerodrom din regiunea Kirovohrad și unități de depozitare a combustibilului din orașul Dnipro.

Prigojin a declarat mai devreme în acea zi că unitățile de aviație ruse care operează în Ucraina zburau conform programelor lor și că, controlul Wagner asupra infrastructurii militare din regiunea Rostov, inclusiv aerodromul Rostov, nu va perturba operațiunile rusești. Dacă Prigojin a reușit să perturbe operațiunile legate de seria mare de lovituri de la sediul SMD din Rostov-pe-Don, probabil că s-a abținut să facă acest lucru pentru a evita criticile că subminează efortul de război rusesc.

UPDATE 01.51 Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove pe 24 iunie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Berestove, regiunea Harkov (28 km sud-est de Kupyansk). Un sergent ucrainean care servește în direcția Kupyansk a raportat că forțele ruse încearcă fără succes să se apropie de Kupyansk.

Sergentul junior a mai raportat că unități cecene nespecificate operează în direcția Kupyansk, deși ISW nu a observat nicio confirmare vizuală a forțelor cecene care operează recent în această direcție.Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au distrus trei grupuri de sabotaj și recunoaștere ucrainene în apropiere de Berestove și Yahidne (24 km sud-est de Kupyansk).

image

UPDATE 01.35 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în apropiere de Kreminna, pe fondul pretențiilor rusești de atacuri ucrainene continue în zonă pe 24 iunie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes la sud de Dibrova (7 km sud-vest de Kreminna). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat că intensitatea atacurilor rusești a scăzut în direcțiile Svatove și Kreminna.

Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că Gruparea Centrală a Forțelor Ruse a respins patru atacuri ucrainene în zona pădurii Serebrianska (11 km sud de Kreminna). Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au suprimat trei grupuri de sabotaj și recunoaștere ucrainene în apropiere de Yampolivka (17 km vest de Kreminna), Torske (15 km vest de Kreminna) și Dibrova.

UPDATE 01.18 Forțele ucrainene au intensificat operațiunile de contraofensivă în zona Bakhmut pe 24 iunie. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că forțele ucrainene au lansat operațiuni ofensive simultane lângă Bakhmut însuși; la nord de Bakhmut lângă Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut), Bohdanivka (8 km nord-vest de Bakhmut) și Yahidne (2 km nord de Bakhmut); și la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și Kurdyumivka (13 km sud-vest de Bakhmut).

Malyar a raportat că forțele ucrainene au realizat progrese nespecificate în toate direcțiile în care forțele ucrainene desfășoară ofensive în zona Bakhmut. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elementele ruse ale Grupării de Forțe de Sud au respins atacurile ucrainene în apropiere de Vesele (20 km nord-est de Bakhmut) și Bakhmut.

Ministerul apărării rus a susținut pe 23 iunie că forțele ucrainene profită de rebeliunea armată a finanțatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin pentru a începe noi operațiuni ofensive în direcția Bakhmut. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au intensificat semnificativ ritmul operațiunilor lor în direcția Bakhmut, dar că forțele ruse și-au menținut pozițiile în zonă. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au condus o operațiune ofensivă fără succes lângă Ivanivske (6 km vest de Bakhmut) și Vesele.

image

UPDATE 01.05 Forțele ucrainene și ruse au continuat atacurile terestre limitate de-a lungul frontului orașului Avdiivka-Donețk pe 24 iunie.

Ministerul apărării rus a susținut că elementele ruse ale Grupării de Forțe de Sud au respins atacurile ucrainene în apropiere de Avdiivka, Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka (27 km). sud-vest de Avdiivka). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainean Tavrisk, căpitanul Valeri Șerșen, a raportat că forțele ucrainene au capturat teritoriu pe care forțele ruse îl controlează din 2014 în apropiere de Krasnohorivka (22 km sud-vest de Avdiivka) în ultima săptămână.

Un proeminent blogger rus a acuzat surse ucrainene că răspândesc informații false despre progresele ucrainene în apropiere de orașul Donețk, Novomykhailivka (36 km sud-vest de Avdiivka) și Krasnohorivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Avdiivka și Marinka. O sursă afiliată BARS-13 (Rezerva Rusă de Luptă a Țării) a susținut că forțele ruse au înaintat spre Marinka și au capturat mai multe puncte întărite ucrainene în zonă pe 23 iunie, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestor afirmații.

image

UPDATE 00.43 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate în vestul regiunii Donețk pe 24 iunie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Vuhledar (30 km sud-vest de orașul Donețk).

UPDATE 00.24 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat atacurile la sol la granița administrativă dintre regiunile Donețk și Zaporijia.

Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elementele rusești ale Grupării de Forțe de Est au respins trei atacuri ucrainene la sud și sud-vest de Velyka Novosilka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au contraatacat fără succes lângă Zolota Nyva (13 km sud-est de Velyka Novosilka) și au încercat să recupereze pozițiile pierdute lângă Makarivka (7 km sud de Velyka Novosilka).

UPDATE 00.11 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în vestul regiunii Zaporijia și au înregistrat câștiguri pe 24 iunie.

Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că luptele grele continuă de-a lungul tuturor liniilor de atac ucrainean în sudul Ucrainei. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au intensificat atacurile către Robotyne (12 km sud de Orikhiv) în noaptea de 23 iunie, după ce au oprit atacurile la sud-vest de Orikhiv. Bloggerul a susținut că forțele ucrainene au ocupat poziții în tranșee rusești lângă Robotyne și că scăderea focului de artilerie rusă a facilitat avansurile ucrainene. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene au înaintat cu 1,5 km spre Robotyne din nord și au ocupat noi poziții în seara zilei de 24 iunie.

Bloggerul a susținut că forțele ruse transferă elemente ale Brigăzii a 22-a Independente cu Destinație Specială de Gardă (GRU) Brigada 45 Spetsnaz de Gardă a forțelor aeriene ruse (VDV) în zonă pentru a preveni progresele viitoare ale Ucrainei. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene au încetat să avanseze pe Robotyne până în seara zilei de 24 iunie.

image

Grupul Wagner a încercuit ieri cartierul general al Districtului Militar de Sud al Rusiei (SMD) din Rostov-pe-Don și a condus până la 330 km de orașul Moscova pe 23 și 24 iunie, înainte de anunțarea acordului.

Se pare că forțele Wagner vor începe în curând să se retragă la bazele lor, iar imaginile îl înfățișează pe Prigojin plecând de la Rostov-pe-Don. Imaginile de pe rețelele de socializare difuzate pe scară largă, postate la primele ore ale zilei de 24 iunie, înfățișează forțele Wagner stabilind un cordon în jurul sediului SMD din Rostov-pe-Don, iar surse afiliate lui Wagner au postat ulterior imagini în care îl înfățișează pe Prigojin plimbându-se în jurul cartierului general împreună cu ministrul adjunct al Apărării, colonelul general Yunus-Bek Yevkurov și șeful adjunct al informațiilor militare, general-locotenent Vladimir Alekseyev, în timp ce cereau să-l vadă pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major General Valery Gerasimov.

Imaginile geolocalizate publicate în jurul orei 10.30, ora Moscovei, confirmă că personalul Wagner a trecut granița administrativă a Oblastului Voronej la punctul de control Burgaevka, unde personalul rus și-a depus armele și s-a predat lui Wagner. Imaginile postate câteva ore mai târziu au înfățișat o coloană de vehicule și echipamente Wagner care călătoresc printr-un punct de control pe autostrada M4 Rostov-pe-Don-Voronej-Moscova, lângă râul Ikoreț, la aproximativ 85 km sud de orașul Voronej.

Imaginile geolocalizate au arătat un contingent Wagner cu două sisteme de apărare aeriană Pantsir-1 care se deplasează prin Buturlinovka, la aproximativ 135 km sud-est de orașul Voronej. Surse ruse au susținut că acest convoi Wagner s-a desprins de convoiul principal pentru a captura o bază aeriană lângă Buturlinovka, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală că vreun luptător Wagner a făcut acest lucru. Surse ruse au postat imagini cu elicoptere rusești Ka-52 care lovesc ținte Wagner revendicate pe autostrada din Voronej.

Forțele Wagner ar fi doborât până la trei elicoptere de război electronic MTPR Mi-8, un elicopter Mi-8, un elicopter Ka-52, un elicopter Mi-35, un elicopter Mi-28 și un An-26/Il-28. avioane de transport, care a dus la moartea a cel puțin 13 piloți și aviatori - și una dintre cele mai mortale zile pentru forțele aeriene ruse ale războiului din Ucraina până în prezent.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat